Chip Tuning

Chip Tuning

Chip tuning nedir?

Chip tuning; otomobil üreticilerinin araçlara belirli standartlar dahilinde performans düzenlemesi yapmak için yerleştirdikleri çipler üzerinde işlem yaparak ya da yeni bir çip takarak aracın var olan performansının üstüne çıkmasını sağlamayı hedefleyen bir işlemdir. Chip tuning sonrası, üreticinin ayarları geçersiz kılınır.

Chip tuning işleminin temelini oluşturan ilk bilgisayarlı motorlar 1990’lı yıllarda yapılmaya başladı. Zaman içerisinde modern teknoloji ile otomobil endüstrisinin iç içe geçmesi sonucu bu tür çipler çok daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başladı. Elbette, tüm teknoloji ürünlerinde olduğu gibi bu çiplerde de performans arttırmak için hızla farklı yöntemler keşfedildi.
 

Chip tuning ne işe yarar?

Yakıt tüketimi kontrolü, karbondioksit emisyonu, yakıt hava oranı zamanlaması, turbo desteği ve diğer elektronik aksamın kontrolü için zaten son yıllarda çıkan tüm arabalarda çip kullanılmaktadır. Elbette, kullanılan tüm bu çipler aracın en yüksek performansı sağlaması için değil; aracın yasal kurallar çerçevesinde en iyi ve en güvenli performansını sağlamak için kullanılırlar.

Madem daha yükseği var neden sınırları zorlamıyoruz diyen sürücüler, araçlarına yeni bir çip takarak ya da var olan çip, işlemci üzerinde değişiklikler yaparak performans arttırmayı hedefliyorlar. Chip tuning ile gaz kelebeği kontrolü ayarları, valf zamanlaması, turboşarj motorlarda boost ayarlaması, şanzıman sistemi, fren sistemi, hız regülatörü ve benzeri tüm ayarlamalar özelleştirilebiliyor.

Chip tuning gerçekten işe yarıyor mu?

 

Chip tuning işlemini yapanlara ve bu işlem için kullanılan süper çipleri üretenlere göre; chip tuning işlemi sonrası benzinli araçlar fazladan 35 beygir gücü, dizel araçlar ise fazladan yaklaşık 50 beygir gücü kazanıyorlar. Yani üreticinin güvenlik amacıyla kısıtladığı motor gücü, sonuna kadar kullanılıyor.

Kullanıcı yorumlarına bakıldığı zaman chip tuning işleminin gerçekten işe yaradığını söylemek mümkün. Ancak bu tür işlemler motor gücünün sınırları içerisinde bir performans artışı sağlarlar. Elde edilen tork gücü sonucu çok da marjinal bir performans artışı gözlemlenmez ancak artar mı, evet artar.